led-chroma-fotismoy
Αρχική, Φωτισμός Led

Τι χρώμα φωτισμού πρέπει να έχει η λάμπα Led που σκοπεύω να αγοράσω;

“Δε μου αρέσει το κίτρινο φως!”
“Το λευκό φως κάνει το χώρο να μοιάζει με νοσοκομείο!”

…Αυτές είναι συνηθισμένες εκφράσεις που ακούμε αρκετά συχνά από τους πελάτες μας. Τέτοιου είδους δηλώσεις φανερώνουν την προτίμηση που μπορεί να έχει κάποιος στο χρώμα φωτισμού. Φυσικά, αυτή την αρέσκειά μας πρέπει να τη λάβουμε σοβαρά υπόψη. Ο φωτισμός σε ένα χώρο συμβάλει στην αισθητική που θέλουμε να δώσουμε, ενώ παράλληλα μπορεί να επηρεάσει ακόμη και τη διάθεσή μας.

Δεν υπάρχει κάποιος αυστηρός κανόνας σχετικά με το τι χρώμα φωτισμού πρέπει να έχουν οι λάμπες led που σκοπεύουμε να αγοράσουμε για το σπίτι μας. Το καλύτερο που έχουμε να κάνουμε είναι να εμπιστευτούμε το γούστο μας … αλλά και κάποια χρήσιμα tips που αναφέρουμε παρακάτω.

Η μονάδα μέτρησης για το χρώμα φωτισμού είναι το Kelvin, το οποίο αποδίδεται με το γράμμα Κ στα χαρακτηριστικά της λάμπας. Η κάθε εταιρία κατασκευής λαμπτήρων επιλέγει διαφορετική τιμή στα Kelvin των λαμπτήρων που κατασκευάζει. Για το λόγο αυτό θα αναφερθούμε στα πιο κοινά εύρη τιμών Kelvin.

Υπάρχουν τρεις βασικές χρωματικές διαβαθμίσεις με τις οποίες μπορούμε να περιγράψουμε το χρώμα φωτισμού μιας λάμπας:

Θερμό λευκό (2700Κ – 3500Κ)

2700Κ – 3500Κ είναι το θερμό λευκό (warmwhite), το οποίο για να το περιγράψουμε θα μπορούσαμε να πούμε ότι έχει μια πιο “μελί” απόχρωση φωτισμού ή είναι κάπως “πιο κίτρινο” (όχι όμως εντελώς κίτρινο!!!). Όταν η τιμή της λάμπας είναι κοντά στα 2700Κ τότε το χρώμα φωτισμού είναι πιο κοντά στις αποχρώσεις του κίτρινου. Αντίστοιχα, όταν η τιμή είναι κοντά στα 3500K τότε το χρώμα φωτισμού είναι λιγότερο κίτρινο. Γενικά, όταν είμαστε σε αυτό το εύρος τιμών τότε μιλάμε για μια λάμπα θερμού φωτισμού.

Το πλεονέκτημα του θερμού φωτισμού είναι ότι συντελεί στη δημιουργία μιας πιο ζεστής ατμόσφαιρας, κάτι δηλαδή που συνήθως θέλουμε να έχει ο χώρος μας. Αναδεικνύει όλα τα παστέλ χρώματα σε τοίχους και έπιπλα. Αποτελεί μια πολύ καλή επιλογή για το φωτισμό ενός σπιτιού.

Φως ημέρας λευκό (4000K – 4500K)

4000K – 4500K φως ημέρας λευκό ή daylight. Είναι ένα χρώμα φωτισμού που προσεγγίζει κατά κάποιο τρόπο το φως του ήλιου. Δεν είναι ούτε κίτρινο ούτε πολύ λευκό. Γενικά όμως συγκαταλέγεται στα ψυχρά χρώματα.

Αποτελεί ασφαλή επιλογή με την έννοια ότι ταιριάζει στους περισσότερους χώρους και συνδυάζεται καλά με τα περισσότερα χρώματα που έχουμε στο σπίτι μας.

Ψυχρό λευκό (5000Κ – 6500Κ)

5000Κ – 6500Κ ψυχρό λευκό ή coolwhite. Συνηθίζεται να λέγεται και λευκό του πάγου, επειδή είναι τόσο λευκό όπως ο πάγος! Αυτός ο φωτισμός δεν έχει εμφανείς αποχρώσεις κίτρινου χρώματος, όπως συμβαίνει με το θερμό λευκό. Γενικά, συνηθίζεται να επιλέγουμε ψυχρό φωτισμό στο χώρο της κουζίνας.

Όταν θέλουμε ψυχρό φωτισμό καλό είναι η λάμπα led που θα επιλέξουμε να είναι μέχρι 6000k. Από τα 6500k και πάνω, το χρώμα φωτισμού γίνεται κάπως πιο ‘γαλάζιο’ και αλλοιώνει τα χρώματα. Μια πολύ καλή επιλογή ψυχρού φωτισμού είναι τα 5000K.

Το πλεονέκτημα του ψυχρού φωτισμού είναι ότι δίνει την αίσθηση ότι ο χώρος είναι πιο φωτεινός, ενώ ορισμένοι υποστηρίζουν ότι βλέπουν καλύτερα ειδικά όταν κάνουν κάποια εργασία που απαιτεί ακρίβεια.

οι διαφορές στο χρώμα φωτισμού

Στο εμπόριο θα βρείτε μεγάλη ποικιλία σε λάμπες led. Πριν την αγορά, βεβαιωθείτε για την εγγύηση και την ποιότητα του προϊόντος.

Φωτισμός επαγγελματικών χώρων

Όλα τα παραπάνω βεβαίως ισχύουν για το φωτισμό του σπιτιού μας. Αν θέλουμε όμως να φωτίσουμε έναν επαγγελματικό χώρο (πχ το κατάστημά μας) τότε το χρώμα φωτισμού αλλά και η επιλογή φωτιστικών είναι καθοριστικής σημασίας, καθώς ο φωτισμός σε αυτή την περίπτωση αποτελεί το μέσο ώστε να αναδεικνύονται τα προϊόντα και να είναι πιο ελκυστικά για τον πελάτη ή να δημιουργείται ένα άνετο περιβάλλον (πχ σε γραφεία). Όταν πρόκειται λοιπόν για επαγγελματικό φωτισμό, το καλύτερο είναι να απευθυνθείτε σε έναν “ειδικό”, ο οποίος θα μελετήσει το χώρο σας και θα σας κατευθύνει κατάλληλα.

6 thoughts on “Τι χρώμα φωτισμού πρέπει να έχει η λάμπα Led που σκοπεύω να αγοράσω;

 1. Ο/Η Μιχάηλ λέει:

  Καλησπερα,
  Για κρυφό φωτισμό στο σαλόνι διαμερίσματος, τι προτείνεται ;
  Το φως της ημέρας η το ψυχρό φωτισμό ;
  Πρόκειται για νεαρό ατομο κοντά στα ετών ~ 30

  1. Ο/Η eleniselectric λέει:

   Για κρυφό φωτισμό σε σπίτι είναι πιο ασφαλής η επιλογή σε φως ημέρας 4000K-4500K.

 2. Ο/Η Νικολέτα λέει:

  Καλησπέρα!
  Ψάχνω led για καθρέφτη δωματίου (μπουντουάρ).
  Τι χρώμα προτείνετε;
  Υπάρχει led φωτισμός που να έχει και τα 3 χρώματα ( θερμό, ημέρας, ψυχρό ) σε ένα;

  1. Ο/Η eleniselectric λέει:

   Εφόσον πρόκειται για φωτιστικό σε καθρέπτη για μακιγιάζ, προτείνουμε φως ημέρας 4000Κ. Το κεντρικό φωτιστικό του δωματίου (οροφής) όμως, είναι προτιμότερο να είναι σε θερμό λευκό (3000-3500K)

 3. Ο/Η Ειρήνη λέει:

  Γειά σας.Θελω να φωτίσω στο σαλόνι ένα σκούρο τοίχο με λεντοταινια.Τι χρώμα να επιλέξω?Και το φωτιστικό οροφης είναι με ψείρες με θερμό φως,και dimmer..Τι χρώμα να επιλέξω για να ταιριάζουν?

  1. Ο/Η eleniselectric λέει:

   Αν ο σκούρος τοίχος που έχετε είναι σε απόχρωση του καφέ καλύτερα η λεντοταινία να είναι θερμού χρώματoς 3000K. Αν όμως ο τοίχος είναι σε σκούρες αποχρώσεις του γκρι ή μπλε τότε προτείνουμε λεντοταινία 4000Κ (ουδέτερο λευκό).

Comments are closed.